2015. december 20.
Erkel Ferenc
Opera 3 felvonásban

A zenét átdolgozta:
Rékai Nándor, Kenessey Jenő

Szövegíró: Katona József

Szövegét átdolgozta:

Egressy béni, oláh gusztáv, Nádasdy kálmán

Bánk bán

Erkel Ferenc
Opera 3 felvonásban

A zenét átdolgozta:
Rékai Nándor, Kenessey Jenő

Szövegíró: Katona József

Szövegét átdolgozta:

Egressy béni, oláh gusztáv, Nádasdy kálmán
 
 
II. Endre magyar király   SZVÉTEK LÁSZLÓ
Gertrudis királyné   LÁZIN BEATRIX
Ottó, meráni herceg, Gertrudis öccse   TURPINSZKY BÉLA
KÁRPÁTI NORBERT
Bánk bán, Magyarország nagyura   SOSKÓ ANDRÁS
Melinda, Bánk felesége   BELLAI ESZTER
Tiborc, paraszt   BEDE FAZEKAS CSABA
Petur bán, bihari főispán   GYÖRGYFI JÓZSEF
Biberach, kalandor lovag   SCHWIMMER JÁNOS
Sólom mester   SZABÓ BALÁZS
Udvarnok   SZÜCS PÉTER PÁL
Viola d'amore szóló   NYÍREGYHÁZKY ORSOLYA
     
Közreműködik a Győri Nemzeti Színház zenekara, énekkara és tánckara
     
Díszlettervező   SZEGŐ GYÖRGY
Jelmez   TORDAI HAJNAL
Karigazgató   GÁL ANIKÓ
Koreográfus   FEKETE MIKLÓS
Korrepetítor   MEDVECZKY SZABOLCS
KERTES ANNA
Ügyelő   PIGEY KATALIN
Súgó   BEDI ESZTER
Rendezőasszisztens   HORVÁTH MÁRTA
Vezényel   MEDVECZKY ÁDÁM -CSALA BENEDEK
     
Rendező   BOR JÓZSEF

II. Endre magyar király külföldön csatázik. Felesége, Gertrudis és meráni hívei dorbézolnak, költik a kincstár pénzét, kifosztják a népet és pusztítják az országot. Petúr bán és hívei, "a békétlenek" meg akarják szabadítani az országot a királynétól és az idegenektől. A király távollétében az ország felye Bánk bán nagyúr, a lázadók őt választják vezérüknek, de Bánk hű a királyhoz, II. Endréhez. Bánk csak akkor határozza el, hogy elmegy Petúrhoz és a "békétlenekhez", amikor megtudta, hogy Ottó herceg Melindát, az ő feleségét igyekszik elcsábítani, Biberach egy oszlop mögül meg is mutatja a Melindát ostromló Ottót. - Tiborc a hű, öreg jobbágy. - régen megmentette Bánk és atyja életét. Most Bánk tolvajláson kapja és felelősségre vonja. Tiborc kitárulkozik és elmondja urának és elmondja a nép feneketlen szenvedéseit. Az éhhalál küszöbén tengődnek, miközben Gertrudis feldúlja földjeiket és "még galambjaikat is leöldösi". Ottó orvul lecsapot Melindára és elcsábítja őt. "Ölj meg engem Nagyúr, ölj meg" -énekli az asszony. Bánk nem Melindára haragszik, hanem a királyi cédára, aki segítséget nyújtott Melinda meggyalázásához. Bánk Tiborc gondjaira bízza Melindát és gyermekét, és tiszántúli várába küldi őket.

ő pedig megy, mert számvetése van Gertrudissal, a királynéval. Bánk elmondja a vádjait, a királyné igyekszik kisiklani a válaszok alól. Felhozza a nép nyomorát, közöny a válasz. Egyre vaskosabb vádakat követően a királyné végül tőrrel támad Bánkra. A nagyúr a királyné ellen fordítja a tőrt és megöli Gertrudist.

Melinda a két gyermek és Tborc elérik a Tiszát, de vad vihar tör ki. Melinda két kis dalt énekel gyermekeinek, magához szorítja őketés a jeges vízbe veti magát.

Megérkezik a király a győztes csatából, s ott találja felravatalozott feleségét. Vádolja a békétleneket, Petúrt, de ők ártatlano. Bánk jelentkezik, ő ölte meg a királynét. Nyakláncát, hatalma jelképét a ravatalra dobja. Mivel Bánk, a honfoglaló Bor nemzetséghez tartozik a király nem mondhat róla ítéletet. II. Endre kardot ránt, hogy egvívjon vele. E pillanatban tilinkó szól, a Tisza-part hangja, s Tiborc lép be, utána hordágyon hozzák Melindát és gyermekét.

"Király, bosszulva vagy", énekli Bánk és rárogy halottaira.