Leenane szépe: fekete komédia Székelyudvarhelyről

 
 

„Ne tégy rosszat, hátha nincs Isten, aki megbocsássa.” (Szép Ernő) 

Mag és Maureen. Anya és lánya. Egy asszony és egy negyvenes vénlány. Valahol Írországban, avagy bárhol a világon, túl a végeken. Ahonnan elmegy mindenki. Angliába, Amerikába, akárhová.

Itt bármiféle szerelem vagy emberi kapcsolódás reménye veszélybe sodorhatja anya és lánya gyűlölettel terhes, végzetes magányt oldó együttlétét. Életekről döntő üzenetek és levelek lelik halálukat itt.Közben megy a tévé. És a falak mögött zajlik a kopár, történések nélküli vegetáció morbid izgalma. Majd a tragédiába torkolló kegyetlenség.

Két élet, amely örökre egybefonódott. Egymásnak gátjai, mégsem létezhetnek egymás nélkül. Akkor hát mi legyen?

433702785_763361675908400_9010357262446213978_n.jpg

Fotó: szinhaz.ro

Martin McDonagh ír drámaíró szatirikus és fekete humorral teli világa nem ismeretlen a magyar színházi szcéna számára. A szerzőre jellemző, cinikus keserűség elérte a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulatát is.  Barabás Árpád Leenane szépe című rendezése az egyik legszikárabb, lélektanilag legerősebb McDonagh-adaptáció.


Írország kietlen vidékén található Leenane városa, ahol a cselekmény játszódik. Itt él a negyvenéves vénlány, Maureen a magatehetetlen – vagyis, annak mutatkozó -, manipulatív és a zsarnoki „szeretet” minden eszközével élő anyjával, Maggel. A fókusz a két nő se veled, se nélküled típusú kapcsolatán, az egymással történő kegyetlenkedéseken és az elszakadás vágyán van. Ezt az egyre mérgezőbb viszonyt bolygatja meg a szomszéd testvérpár, és ebből a megzavart állóvízből alakul ki később a gyilkosággal megspékelt vég. Bár a számos nyelvi és vizuális humorral is rendelkező darab kezdetben (tragi)komikus, Maureen teljes idegösszeroppanása, majd Mag lánya általi halála a tragédia ördögi, soha meg nem szakítható körét rajzolja meg a rendezés végén.


A fekete-sárga látványvilág – beleértve a színészek hasonló árnyalatú jelmezeit is – sokféle asszociációt indít el a néző fejében. Eszébe juthat a darázsfészek fekete-sárga világa vagy a lezáró kordonszalag, esetleg a mérgező anyagra felhívó jelzés színei. Szűcs-Olcsváry Gellért díszlete és Karácsony Kinga jelmezei csupán ezzel a két árnyalattal érzelmi reakciót és heves szívdobogást okoz a nézőtéren, a látványvilág nemcsak aláhúzza a történéseket, hanem külön is értelmezhető buborékot von a játszók köré. A buborék érzetet erősíti a mennyezeten látható videós bejátszások, amik hol az éghajlati viszonyokat mutatják, hol pedig az éppen íródó, fontos szerepet játszó levelet.

Bővebben a linkre kattintva olvashat az előadásról: https://art7.hu/szinhaz/martin-mcdonagh-leenane-szepe-tomcsa-sandor-szinhaz/

Jegyek kaphatók: https://gyoriszinhaz.jegy.hu/program/leenane-szepe-duna-feszt-161069/1133218

 

2024. április 29.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

    • Bevezető kép
    Lapozza át online műsorfüzetünket!
    Ahogy már megszokhatták, idén is lehetőséget biztosítunk Önöknek, hogy akár kézhezvétel előtt online átlapozhassák a következő évados műsorfüzetünket.
     
    2024. május 08.
    • Bevezető kép
    HOBO - Vadászat 40
    A vadászat című, mára már ikonikus album 1984-ben jelent meg, idén ünnepli 40. évfordulóját. Hobo és nagyszerű zenekara a rangos jubileumhoz méltó koncerttel most a Győri Nemzeti Színházban is fellép.…
    2024. május 03.