Bori Réka és a hazai pálya

 
 

Bori Réka legjobbkor kapott feladata

Létkérdéseket feszeget A végítélet napja


A győri színházbarátok előtt aligha ismeretlen Bori Réka játéka, neve, hiszen harmadik éve, hogy először állt a nagyszínpad deszkáin. Azt azonban kevesen tudják, hogy sportnyelven szólva hazai pályán játszik…


Az egyetemi éveket és a kecskeméti, veszprémi szerepléseket leszámítva minden Győrhöz és a környékéhez köt – mondja nem kis büszkeséggel a hangjában Bori Réka. – Győrszemerei lány vagyok, a szüleim is ott élnek, a középiskolát a Révai Gimnáziumban végeztem el. A mi hivatásunkban kevés a szabad idő, így talán mondanom sem kell, hogy a szüleim mennyire örülnek, ha egy-egy szerepem megint Győrhöz köt, és persze, hogy ilyenkor velük lakom, a várostól húsz kilométerre.


Harminc évesen, jelentős énekes múlttal a háta mögött kapott meghatározó szerepet egy prózai darabban, A végítélet napjában. Mennyiben érezte magát felkészültnek az Ungvári István által alakított kocsmáros lányának, Annának a megformálására?

Zenés színész szakirány áll ugyan a diplomámban, de azért tudni kell, hogy a mi egyetemi képzésünk azért volt némileg más, mert bár több benne a zenei tanulmány, az nem azt jelenti, hogy a prózai képzésünk ne lett volna teljes. Játszottam már Bródy Tanítónőjében, Móricz Pillangójában, és sok zenés darab is tartalmaz prózát, például a győri Menyasszonytánc. Imádom ugyan a zenés feladatokat, de amióta kikerültem az egyetemről, évente legalább egy prózai szerep is megtalál, ami azért fontos, mert másképp kell hozzányúlni, átgondolni, mások a nehézségek. Ha hosszú idő telne el utóbbi nélkül, biztosan ellustulnék, nem fejlődnék az ilyen műfajokban. Ezért érzem a legjobbkor jött feladatnak A végítélet napját.

220323 200153 GSC 3619


Milyen volt Zakariás Zalánnal együtt dolgozni?

Rendkívüli szerencsém, hogy sokszor voltam jókor, jó helyen: bizalmat és lehetőségeket kaptam, amelyekkel igyekeztem élni. Mindig próbálok kíváncsian hozzáállni az új feladatokhoz. Sok nagy találkozásom volt remek emberekkel és kollégákkal, akik által fejlődhettem szakmailag és emberileg is. A végítélet napja Zakariás Zalán rendezésében jó néhány részében a szokványostól eltérő előadás lesz. Ha a nézők nyitottak és egyben kíváncsiak lesznek az újra, a megszokottól különbözőre, akkor remélhetően jó élménnyel léphetnek ki az épületből.


Melyek azok a fogalmak, melyek köré a darab mondanivalóját csoportosítaná?

Olyan létkérdéseket feszeget, amelyekkel foglalkoznunk szükséges a valós élet mindennapjaiban is. Számomra a színház akkor tölti be a szerepét, ha a nézők kapnak gondolatokat és érzelmeket az előadástól, amik aztán ott maradnak a fejükben, kérdéseket vetnek fel. Ebben a darabban kulcsszerep az enyém is, ugyanis cselekvéseim jelentős befolyással bírnak az események alakulására. Úgy érzem, Anna szerepe fontos mérföldkő a pályámon, az életemben, mert olyan lelki mélységeket jár be, amikkel nehéz szembenézni, ezért nem is volt egyszerű próbálni.

Mohay Gábor

2022. március 30.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

    • Bevezető kép
    Lapozza át online műsorfüzetünket!
    Ahogy már megszokhatták, idén is lehetőséget biztosítunk Önöknek, hogy akár kézhezvétel előtt online átlapozhassák a következő évados műsorfüzetünket.
     
    2024. május 08.
    • Bevezető kép
    HOBO - Vadászat 40
    A vadászat című, mára már ikonikus album 1984-ben jelent meg, idén ünnepli 40. évfordulóját. Hobo és nagyszerű zenekara a rangos jubileumhoz méltó koncerttel most a Győri Nemzeti Színházban is fellép.…
    2024. május 03.