Lőrincz Judit, Buch Tibor: „Hazajáró” vendégművészek

 
 

Romantika, szerelem, fülbemászó dallamok, humor: Lehár Ferenc Víg özvegye a győri színpadon sem először bizonyítja az operett értékeit. A közönség önfeledten szórakozik, társulatunknak és a segítőknek is több mint munka az előadás. A vendégművészek pedig örömmel lépnek újra a győri színház színpadára…

TA103545.jpg

- Mintha hazajönnék Győrbe, ismerem a környezetet, imádom a csapatot, a zenekart, az énekkart, a táncosokat, egyszóval szeretettel jövök játszani – újságolja nem titkolt jókedvvel előadás után Lőrincz Judit, a szolnoki származású operaénekesnő. – Harmadik győri vendégszereplésem a mostani, nyolc éve a Varázsfuvolában Az Éj királynőjét, 2017-ben a Traviatában Violetta Valeryt énekeltem, A víg özvegyben pedig szinte muszáj élvezni Glavari Hanna megszemélyesítését. A sértett nőét, akit egykor, még szegényen Daniló kikosarazott, nem mert kiállni mellette, és hosszú évek múltán eljött az alkalom, hogy kicsit megleckéztessem.  

- Bevallom, nagyon szeretek nyugdíjas közönségnek játszani – utal a bérletes előadás látogatóira Buch Tibor színész-énekes, aki 2008-ban, éppen tizenöt évvel a Lehár-darab előtt Török Pétert, azaz Endrődy grófot alakította a Marica grófnőben Győrben. – A korosztályt nem nehéz úgymond belecsábítani az események sodrába, éreztem, hogy a nézőtéren is élvezik az előadást. Egyébként a városban mindig is az operettet kedvelő közönség foglal helyet az üléseken, de kedvező tapasztalatom, hogy mostanában huszonegyedik századi lélekkel általában is egyre többen vágynak az ilyen nosztalgikus mesékre, mint amit A víg özvegy képvisel.

- Tibor régi partner, Szolnokon jó néhányszor játszottuk el a darab kettősét – veszi vissza a szót Lőrincz Judit, aki a hazai tanulmányai után Németországban pallérozta énekesi tudását, fellépett Ausztráliában és az Egyesült Államokban is, és 2009-ben éppen A varázsfuvola Éj királynőjeként debütált a Magyar Állami Operaházban. – Érdekes, hogy Győrben harmadszor szerepelek, de harmadszor mondhatom Szinetár Miklóst is a rendezőmnek. Strauss Denevérét követte a szolnoki Víg özvegy, és ez most a harmadik. Szerencsés az a művész, aki részese lehet a Tanár úr irányításának, zseniális inspirálásának, finom eszközeinek, mellyel szabadságot is ad, de felszínre juttatja a szereplőben a rendezésnek megfelelő belső késztetést. Minden feldolgozás minden Hannája más, ennek megfelelni a legjobb módszer a más stílusú partner. Míg Szolnokon Bot Gábor, addig Győrben Fejszés Attila a másik Daniló, az ő eltérő karakterük tőlem is alkalmazkodást kívánt. Talán sikerült ezt megvalósítani, így nagyon bízom abban, hogy még más szerepekben is találkozhatom majd a győri közönséggel. 

- Számomra gróf Danilovics Daniló szerepe azért sem könnyű, mert az egész darab lényegében egy kis opera – magyarázza Buch Tibor: 1997-ben Szinetár Miklós osztályában végzett a Színművészeti Egyetem operett-musical szakán, a fővárosi szerepek mellett Debrecentől Sopronig szinte az ország minden vidéki színházában is játszott. – Már csak azért is komoly kihívás, mert igazi operaénekes partnereim vannak, és nekem nagyon fontos, hogy alkalmazkodni tudjak az ő hangminőségükhöz. Izgalmas váltás volt a szolnoki előadás után fejest ugrani a győribe, másik társulatban, jóval nagyobb színpadon. Szeretem megélni a színpadi pillanatokat, a kollégák szemében is keresve az elfogadást jelentő csillogást, ezért újra kellett tanulnom együtt játszani a győriekkel.  Ha össze akarom foglalni az érzéseimet, azt mondhatom: Győrben tanultam bele anno az operett játszásába, ezért természetes, hogy az idei fellépésekkel együtt színészi pályafutásom legfontosabb helyszínei egyikének tekintem.

Mohay Gábor

2023. május 04.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus