Összművészeti Gála és Kaszás Attila- díjátadó

 
 

Végre színház! Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a 750 éves királyi város, Győr rendezhette meg az idei 10. Országos Színházi Évadnyitót hétfő este. Ígéretünkhöz híven, szélesre tártuk kapuinkat, az Összművészeti Gálán művészeink mellett, bemutatva városunk kulturális értékeit, felléptek a Vaskakas Bábszínház, a Győri Filharmonikus Zenekar és a Győri Balett tagjai, valamint elfogadta meghívásunkat a Fővárosi Nagycirkusz is. A jeles eseményen átadták az idei Kaszás Attila-díjat, melyet Rusznák András, a Radnóti Miklós Színház színművésze vehette át.

Színházunk felpörgött, múlt szombaton A hőstenor előadásával megkezdtük évadunkat. Nagy pillanat ez mindannyiunk számára, hiszen a pandémia miatt, tavaly november 10-én fogadhattuk utoljára közönségünket a Győri Nemzeti Színház épületében.

A hétfői jeles alkalomra a gálaműsort Zakariás Zalán, a színház művészeti vezetője állította össze, aki a következő évad és a repertoáron lévő színházi előadásokból válogatott. Teltház előtt elsőként művészeink verssel köszöntötték a jubiláló Győrt, majd felhangzott a januárban debütáló Erkel Ferenc Bánk bán című operájának ismert két részlete, Haja Zsolt és a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Berczelly István előadásában. Színpadra lépett Bede- Fazekas Csaba Kossuth-díjas művészünk, aki Rákóczi-dalát adta elő Kacsóh Pongrác művéből. A Puskás című musicalből Veréb Tamás és Nagy Balázs duettjét hallgathattuk meg, a győri előadást decemberben tűzzük műsorra.  Bori Réka a Menyasszonytánc című darabból énekelt, melyet szeptember 2-tól játsszunk újra. A gálát a Himnusz zárta Lázin Beatrix előadásában. Az est karmestere Silló István, műsorvezetői Agócs Judit és Ungvári István voltak.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a pandémiás időszak nehézségeiről és a kormányzat nyújtotta megoldásokról beszélt. „A kulturális kormányzat országos programjának köszönhetően segítő kezet nyújtottunk a fellépési lehetőség nélkül maradt művészek számára, és visszacsempésztük a kultúrát az emberek hétköznapjaiba. A Köszönjük Magyarország! program a kulturális élet újraindításának rendkívül sikeres motorja lett” - fogalmazott az államtitkár az ünnepi eseményen.

A hétfői gálaműsorban a Vaskakas Bábszínház az Óz című előadásából mutatott be részletet, Bora Levente és Gergely Rozi előadásában. A Győri Filharmonikus Zenekar vonósnégyese népi muzsikával készült, a Lőrincrévei táncok című darabból három rövid tánctételt adtak elő. A Győri Balett a Lajkó Félix zenéjére, Velekei László koreográfiájára készült GisL című előadásukból mutatott be egy duettet. Vastapssal jutalmazta a közönség a Fővárosi Nagycirkusz két artistájának, a Rolling Wheel formációnak - Németh Zsófia és Nagy Ferenc - duplakarika számát.  Beszédében Dr. Dézsi Csaba András polgármester a művészet és a közönség élő, lüktető kapcsolatának fontosságáról szólt. „Az elmúlt másfél évben bebizonyosodott, hogy a digitális világ nem tudja pótolni a közvetlen jelenlétet, a kapcsolatokat, és ez vonatkozik a kultúrára is, hiszen a színház ritkán élvezhető úgy a képernyőn keresztül, mint az életben...Örülök, hogy újra együtt lehetünk!” – emelte ki a városvezető, végül jó egészséget, sikeres évadot és vastapsot kívánt a színházi szakmának.

Ezt követően színházunk igazgatója, Bakos-Kiss Gábor az évad mottóját, a jelen és a jövő színháza elnevezést bontotta ki. “ A színház mindenekelőtt az élet, és csak az érdekelhet bennünket, ami az élet része, a szó lehető legtágabb értelmében” - idézte fel Péter Brook híres sorait, az idézet július 1-je óta díszíti színházunk homlokzatát, erre a mottóra fűztük fel az új bemutatókat.

Az Összművészeti Gála a Kaszás Attila-díj átadásával zárult. Évről évre a kitüntető címet azok a színművészek kaphatják meg, akik kiemelkedő művészi teljesítményük mellett, jelentős közösségépítő szerepet vállaltak társulatukon belül. Az idei jelöltek Fándly Csaba, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, Gulácsi Tamás, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze és Rusznák András, a budapesti Radnóti Miklós Színház tagja voltak. A fővárosban játszó színészre szavaztak a legtöbben, így a díjat ő vehette át Pokorni Zoltántól, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármesterétől, a Kaszás Attila-díj társalapítójától. A kitüntetettnek gratulál a Győri Nemzeti Színház társulata!

 

 

2021. augusztus 31.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus