Jövőre veletek ugyanitt! – a remény és a bizalom évada

 
 

A járványügyi helyzet felülírta a mindenkori forgatókönyvet. A veszélyhelyzet kihirdetését követően a Győri Nemzeti Színház a nagyközönség előtt bezárta kapuit, ezzel együtt azonban házon belül a munka nem állt le, sőt!

Hosszú hónapok után hétfőtől a teátrum újra várja közönségét, a bérletújítás augusztus 30-ig tart, azt követi majd az új bérletek árusítása. Zajlanak a próbák, gőzerővel készül a társulat a nagyszínházi és a Kisfaludy termes bemutatókra, kihirdettük az elmaradt előadások pótlását, hamarosan utazunk Budapestre, hogy a fővárosi közönségnek is bemutathassuk a nagy sikerű Elisabeth-et és a Váratlan vendég című Agatha Christie krimit. Csütörtökön évadnyitó társulati ülést tartottunk, ahol az elmúlt hónapok történéseit is összegezte Forgács Péter igazgató.

A díszasztalnál dr. Pergel Elza alpolgármester, Nagy Balázs színházért felelős polgármesteri biztos, Forgács Péter igazgató és az újonnan kinevezett ügyvezető igazgató, Borbás Zoltán, valamint Silló István zeneigazgató foglaltak helyet. Az eseményre elfogadta a meghívást Győr Megyei Jogú Város képviseletében Hermann-né Gesztrich Nikoletta, a Kulturális Osztály osztályvezetője.

Társulatunkat elsőként dr. Pergel Elza alpolgármester köszöntette, aki kiemelte, a Győri Nemzeti Színház a város egyik legtöbbet emlegetett intézménye, melynek mítosza van. „Ahhoz, hogy jó színházat csináljanak, és jó színészek legyenek, nem feltétlenül kell egy gigantikus épület. A korai angol színjátszásban egy nagyon egyszerű épületben csodálatos műveket adtak elő, nagyon egyszerű körülmények között. Óriási erőt, energiát és hatást gyakorolt mindenkire, mert nagyszerű, zseniális előadók voltak a színpadon, ezt a kisugárzást lehet érezni a Győri Nemzeti Színházban is, ahol kiváló színészek, művészek és szakmai stáb dolgozik együtt.” Végül dr. Pergel Elza alpolgármester kitért az elmúlt hónapok kényszerpihenőjére, „azt kívánom, ne legyen soha olyan nap, amit kötelező zárvatartással kell töltenie az intézménynek.”

Ezt követően az újonnan kinevezett ügyvezető igazgató, Borbás Zoltán vette át a szót, aki stabilitást és nyugalmat ígért a színház minden dolgozójának. Mint fogalmazott, mindent megtesz azért, hogy ebben az adott járványügyi helyzetben a teátrum jól és kiszámíthatóan működhessen.

A járványügyi helyzet miatt elmaradt a nyár eleji évadzáró társulati ülésünk, a szokásos tavasz végi évadbeharangozó sajtótájékoztatónkat is csak szűk körben, online tudtuk megtartani. Ezért volt most kiemelt szerepe évadnyitó társulati ülésünknek. Több hónap történéseit szedte pontokba Forgács Péter igazgató. Mint ismert, színészeink számára a vírushelyzet a kényszerpihenőn túl komoly bevételkiesést, anyagi bizonytalanságot hozott. A példátlan, drámai helyzetre komoly összefogással kerestük a legjobb megoldásokat. Az igazgató kiemelte a Kisfaludy Alapítványtól, illetve a győri önkormányzattól érkező támogatást. Dr. Dézsi Csaba András polgármester a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz, átmeneti helyzetben anyagi segítséget nyújtott színházunk művészeinek. Ez a bizonytalansággal teli szituáció rávilágított arra is, hogy újra kell gondolni a teátrum művészeinek jogviszonyát, mindemellett november elsejével megszűnik a dolgozók közalkalmazotti jogviszonya, helyette alkalmazotti munkaviszony lép életbe. Ez az átvezetés óriási munka és felelősség, Forgács Péter ebben kérte a jelenlévők, dr. Pergel Elza alpolgármester és Nagy Balázs színházért felelős polgármesteri biztos együttműködését a fenntartó és intézményünk közt.

A folytatásban az igazgató méltatta a félbemaradt, ámde annál sikeresebb Korok és történetek évadunkat. „Március közepéig színházunk előadásait 80 ezer néző látta, ez a szám az évad végéig elérhette volna a 130 ezret is. Ez mindenképpen rekordnak számít. Most elkezdjük az új évadot, úgy látom, hogy a közönség bízik bennünk. Hihetetlen, hogy az elmúlt napokban már ezer bérletet adtunk el. Azt érzem, ki vannak éhezve az emberek a színházra!” Jövőre veletek ugyanitt! - jelentős önkormányzati és állami támogatással reményteljesen vágunk neki az új évadnak. A bérletújítás számai bizakodásra adnak okot, szeptember elsejével indul majd az új bérletek árusítása.

Forgács Péter igazgató hangsúlyozta, színházunk teljes területén kötelező a szájmaszk használata, több helyen fertőtlenítőt helyezünk ki. A jelenlegi előírások szerint nincs korlátozás a zárt térben tartott ülőhelyes előadásokra, azonban a teátrum elővigyázatosságból a bérletszünetes előadások esetében szem előtt tartja az 500 fős létszámot. Ebbe a számba a színházban tartózkodó összes munkatárs is beletartozik. Hangsúlyozta, nem lesz lehetőség lépcsőjegyet sem váltani.

A Győri Nemzeti Színház csapata nagy örömmel és lelkesedéssel vetette bele magát az új darabok próbáiba. A Nagyszínpadon már kész díszletben dolgoznak színészeink, táncosaink és az énekkar. Jávori Ferenc „Fegya”, Böhm György és Kállai István Menyasszonytánc című darabjának egyik főszereplője Csankó Zoltán, akit társulatunk másodjára jelölt a Kaszás Attila-díjra, a szavazatokat augusztus 23-án éjfélig lehet leadni, hívta fel a figyelmet a társulati ülésen Forgács Péter igazgató.

A Kisfaludy teremben végső formába öntik a Vill-Korr Sulibérlet tavaly meghirdetett előadását, a Leánder és Lenszirom című fantasy komédiát. A próbateremben Tasnádi Csaba rendező vezetésével készül egy újabb sikervárományos és megunhatatlan Ken Ludwig bohózat, A hőstenor. Jövő héten megkezdődnek az Elisabeth, a Váratlan vendég és a Chioggiai csetepaté című darabok felújító próbái, a hónap végén már pótolunk ezen elmaradt bérletes előadásokból.

Nagy öröm számunkra, hogy idén is megrendezik a Városmajori Színházi Szemlét, mely minden nyáron remek alkalmat teremt arra, hogy a főváros közönsége is találkozhasson a legjobb vidéki és határon túli produkciókkal. Váratlan vendég című előadásunkat augusztus 28-án mutatjuk be. A Korok és történetek egyik szuperprodukcióját, az Elisabeth című musicalt pedig mindkét szereposztásban láthatja a Margitszigeti Szabadtéri Színpad közönsége szeptember 4-én és 5-én.

Ha már Margitsziget… Nemzeti ünnepünk előestéjén a Bánk bán című operaelőadás már a Győri Nemzeti Színház által gyártott díszletben mutatkozik be. A járványügyi helyzetben is folyamatosan dolgoztak műszaki stábjaink, így készült el műhelyházunkban színházunk és a Coopera társulás közös előadásának grandiózus díszlete mindenki legnagyobb megelégedésére. Erkel Ferenc kultikus művét január 31-én tűzzük műsorra.

Megújul a Sulitúra! Posonyi Takács László színész, a folyton változó helyzetre reagálva a személyes iskolalátogatás helyett online műsorral jelentkezik, megszólítva ezzel a térség, illetve az ország középiskolásait. Az új forma új címet is kívánt: SZÍNHÁZ? NEM GÁZ! - szeptembertől jelentkezik ötrészes műsorunk YouTube csatornánkon, illetve Facebook oldalunkon. Azoknak a középiskoláknak, akikkel kapcsolatban állunk e-mailben is elküldjük oktatási segédanyagként. Az előadások után szűkebb körben néhány diáknak és pedagógusnak lehetősége nyílik arra is, hogy Posonyi Takács László moderálásával beszélgessen a látottakról, amit élőben közvetítünk majd Facebook oldalunkon. „Bárhogy is alakuljon a világ körülöttünk, mi mindent el követünk azért, hogy itt újra színház legyen. ÉLŐ SZÍNHÁZ!” – szól egy részlet az izgalmas műsorból.

A csütörtöki évadnyitó társulati ülésen egy perces néma főhajtással emlékeztünk a közelmúltban elhunyt munkatársainkra, Dávid Ferencné öltöztetőre, Horváth Márta rendezőasszisztensre, Szilágyi István „Pityi”-re és Miksi Attila színész, rendezőasszisztens, művészeti titkár, ügyelőre.

Rendhagyó módon most köszöntünk el nyugdíjba vonult kollégáinktól, Szikra József színművésztől, Basselné Járási Ágnestől, Pellekné Molnár Zsuzsannától, Csizmadiáné Benke Katalintól és Bóka Tibortól. Idén Örökös tag lett Pellekné Molnár Zsuzsanna főkönyvelő és Horváth László hangosító. Köszöntöttük új munkatársainkat is, köztük Karácsony Gergely színészt, aki az idei évadtól csatlakozik társulatunkhoz.  

2020. augusztus 14.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus