Kulturális és Művészeti Díjat kapott Fejszés Attila

 
 

A magyar kultúra napja alkalmából Téglás Város Önkormányzatának Képviselőtestülete „Kulturális és Művészeti Díjat” adományozott hétfőn Fejszés Attilának, a Győri Nemzeti Színház színművészének. A kitüntető címet a város azoknak ítéli oda, akik munkájukkal kiemelkedő eredményt értek el egy-egy művészeti ág területén, és példamutató magatartást tanúsítanak mind a közösségi, mind a magánéletben.

 “Szeretettel és nem kis büszkeséggel követjük elszármazott tehetségünk sorsát, tudjuk, mikor van különlegesen nehéz alakítása, premiere vagy épp egy kis pihenője. Fejszés Attila a közösség olyan tagja maradt, aki ugyan több száz kilométerre él és dolgozik, de amint teheti, hazajön. Ha pedig elfoglaltságai nem engedik, akkor mi, téglásiak szállunk buszra, és utazunk el Győrbe, hogy megnézzük őt a színpadon” – meséli büszkén Németi Katalin, a Téglási Városi Könyvtár és Kulturális Központ intézményvezetője.

Fejszés Attila hálával és szeretettel gondol családjára, a téglási közösségre, nevelőire és tanítóira. A Hajdú-bihari termékeny táptalajba erős gyökereket tudott ereszteni, abból nőtt ki az erős fatörzs, amiben sem vihar, sem szél nem tud kárt tenni. A debreceni Ady Endre Gimnázium irodalom-dráma tagozatáról került a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett és musical szakára, ahol Huszti Péter és Kerényi Imre osztályvezetők növendékeként végzett 2009-ben. Tanulmányai alatt rengeteg útravalót, és talányos kijelentéseket kapott mestereitől. „Tudja Atesz, magának viktimológiailag olyan jó feje van” – mondta például egyik vizsgaelőadása után neki Kerényi Imre.

Az otthonról hozott értékekkel felvértezve érkezett a fővárosi egyetemre, majd friss diplomásként Győrbe. Tehetsége és egyénisége, őszinte kíváncsisága, a világra való rácsodálkozása, romlatlansága, olyan meghatározó, alakazonos szerepeket hozott neki, mint a Bornemissza Gergely, a János vitéz, a Háry János, a Mágnás Miska Baracs Istvánja vagy a Bob herceg. A gyermeki bolondozás, a játék tiszta élvezete mindig fontos volt számára. A kultikus magyar darab, A padlás 100. előadásán túl, a Rádiós szerepét mindig nagy boldogsággal ölti magára, kitüntetett pillanatként éli meg, amikor általános iskolásoknak játszik, köszönhetően a Lázár Ervin programnak.

Egészen korán, 28 évesen kapta meg a Jekyll&Hyde izgalmas és kihívásokkal teli musical címszerepét, meghatározóvá vált számára a karakter, titkon reméli, rátalál még ez a darab. Forgács Péter igazgató rendezésében a Jézus Krisztus szupersztár és a Doktor Zsivágó című darab közép-európai ősbemutatója nemcsak a győri, de a budapesti közönséget is lenyűgözte. Mindkettő elnyerte a Viva la Musical! internetes portál Arany Kotta Díját, a szakmai zsűri külön méltatta Fejszés Attilát Pilátus szerepében.

Több előadásban bizonyította, hogy kiváló komikus. Gyerekkorában családját, most a közönséget, a társulatot pedig a szünetben nevetteti, imád parodizálni. Az Aréna című Fenyő musicalben Hideg Sanyiként beleadott apait-anyait, fájó szívvel búcsúztatta el a győri Csoportterápia Szabó Lajosát, kirobbanó sikert hozott neki a Bolha a fülbe és a Két úr szolgája. Az olasz őrület idén is folytatódik, márciustól láthatjuk őt egy újabb Goldoni vígjátékban (Csetepaté Chioggiában).  

Jó úton jár. Sokat tanult és fejlődött egy évtized alatt, izgalommal lép ki komfortzónájából. Az idei, 11. évadában feltesz mindent egy lapra, ha kell női ruhát is ölt, hogy bajtársaival együtt megmeneküljön a szibériai fogolytáborból az I. világháború idején. Nem tehet mást, az életéért küzd. Az 5. Kortársasjáték díjnyertes darabjában a címszerepet, Lobban Balázs gázszerelőt hozta. A győri színészeket inspirálta a K2 színházból érkező Fábián Péter drámaíró és Benkó Bence rendező izgalmas, zseniális alkotói folyamata, az együttes munka katartikus előadással ajándékozta meg a közönséget és a benne játszókat is.

Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicaljében Sisi gyilkosának megformálásával egészen más arcát mutathatja meg, mint eddig. Szakmai csúcsteljesítményének tartja Luigi Lucheni szerepét, és úgy érzi, még mindig tartogat számára megfejtendő titkokat, új „hangokat”. Karakterét áthatja a zsigeri düh és a gyűlölet. Jelmezét már órákkal az előadás előtt magára ölti, szívja fel magát, forrong benne az ördögi figura, aki bizony az előadás után sem enged oly könnyen a szorításból. Veszélyes mutatvány.

A Győri Nemzeti Színház társulata szeretettel gratulál a kitüntetéshez!

Portréfotó: Tóth Zoltán

 

Galéria

Fotók: Téglási Városi Könyvtár és Kulturális Központ

 

2020. január 20.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus