A magyar kultúra napján díjazták Máté Richárdot

 
 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. A győri önkormányzat hagyományosan minden évben ekkor adja át a „Győr Művészetéért” és a „Győr Közművelődéséért” járó díjakat, valamint elismerésben részesíti a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalon dolgozó munkatársakat is. A Vaskakas Művészeti Központban megtartott szerdai ünnepségen köszöntőt mondott dr. Fekete Dávid alpolgármester, majd Szeles Szabolccsal, az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnökével közösen átadta a kitüntető címeket. Idén Máté Richárd, színházunk művészeti titkára vehetett át díjat.

 A díjazott igazi színházi ember, korábban színészként, rendezőasszisztensként, illetve rendezőként is bemutatkozhatott a közönségnek. A Győri Nemzeti Színház művészeti titkáraként 2011 óta dolgozik. „Munkáját az alázat, az elmélyült precizitás és az igényesség jellemzi. Korrekt, következetes kommunikációja is kiemelkedővé teszi az általa betöltött munkakörben” - szól Forgács Péter igazgató méltatása.

A művészeti titkár egyik legfontosabb feladata a színház havi műsorának összeállítása. Ez egyrészt jelenti a bérletrendszer struktúrájának pontos ismeretét, másrészt folyamatos egyeztetést azon színészek teátrumaival, akik az adott évadban máshol is játszanak. Heroikus küzdelmet folytat hónapról hónapra, hogy a művészek a színházak kívánalmainak megfeleljenek. „Ricsi nélkül nem lenne előadás” - vallja Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze. „A hihetetlen mennyiségű információt alázattal és profizmussal kezeli, ő egy csodabogár. Ha gond van, mindig türelemmel, és megoldásokkal áll elő.”

Kiváló kommunikátor, könnyen megtalálja a közös hangot kollégáival. „Ahhoz, hogy a művészet a színpadon szárnyalni tudjon, feltétlenül szükséges egy ember, akinek az agyában a szervezeti felépítések olyan funkciói működnek, melyet a rálátás képességének hívok” – ezek már Maszlay István színészünk szavai. „Ilyen ember Máté Richárd, akihez bizalommal fordulhatunk, és naprakész információival segíti munkánkat.” Váratlan helyzetben sem ismer lehetetlent, mindenre talál megoldást, ha kell, improvizál, ebben rutinos, hiszen éveken át gondozta és vezette a GyőrBe-Ugró csapatát és sikeres előadásait. Kiemelt, ünnepi eseményeinket gyakran házigazdaként, moderátorként vezeti. A rengeteg szervezéssel járó, nagyívű, 40 éves színházi gálaműsorunk szerkesztésében és lebonyolításában tevékenyen részt vett. 

A pedagógusi, külkereskedelmi diplomával rendelkező színész az országosan is egyedülálló győri Barokk Esküvő állandó szereplője, 1993 óta minden évben a menyasszony “násznagyaként” kap meghívást a korhű eseményre. Máté Richárd tehát az igenek embere, ceremóniamesterként több mint tíz éve szervezi és bonyolítja sikeresen a jegyespárok nagy napjának összes teendőjét. Emellett szenvedélyes ostáblajátékos és versenyző, tavaly novemberben a bécsi Backgammon Hotspot megmérettetésről a 2. helyezéssel tért haza.

A díjazottnak szívből gratulál a Győri Nemzeti Színház társulata!

2020. január 22.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus