Énekes madár: költői hangulat, szépség és humor

 
 

Színházunk november 11. óta nem csökkenő érdeklődés mellett játssza Tamási Áron Énekes Madár című darabját. A zenés, felnőtteknek szóló mese amolyan „beugró”, hiszen a tervezett Ármány és szerelem című Schiller dráma elmaradása következtében esett erre a zenés történetre a választás. Sokan mondták el már róla a véleményüket, ezúttal két tapasztalt művészünket kérdeztük, milyen volt énekes madárnak lenni?


Sikeres négyesfogat

Huszonegy esztendeje, hogy Szina Kinga bemutatkozott a győri közönségnek James Goldman: Az oroszlán télen című alkotásában, itteni bemutatóinak száma mára megközelíti a hetvenet, legutóbb Moliere Képzelt betegjében alakította Beline-t, Argan feleségét. „Alig néhány nappal annak premierje utána kezdtünk az Énekes madár próbáival – emlékezik a jó néhány helyi elismeréssel, köztük a Győr Művészetéért díjjal kitüntetett színésznő, aki négy éve A vád tanúja című híres krimiben Christine Vole megformálásáért a vidéki színházak fesztiválján és a városmajori színházi szemlén is a legjobb női alakítás jutalmát kapta. – Nehézséget a különleges, székely eredetű, számunkra talán kissé szokatlan nyelvezet okozott kezdetben. Ezen kívül Bakos-Kiss Gábor pontosan komponált rendezésében a koreográfiai elemekkel is rendelkező komoly zenés háttér sem kevés pontosságot igényelt a részünkről.”

A Gondos Regina vénlányt alakító Szina Kinga elismeréssel szól a partnerekről is: „Sárközi Józseffel számos darabban alkottunk kettőst, de ebben az előadásban inkább a két pár együttműködésén van a hangsúly. Szerintem négyen jó kis csapatot alkottunk, esetemben a másik vénlányt játszó Mihályi Orsival való egymásra hangolódás, együttműködés volt fontos, mert sok összjátékot igénylő közös jelenetünk van. A tapasztalatok és visszajelzések alapján úgy látom, szeretik a nézők az Énekes madarat, a győri közönség is ki van éhezve a szépre, a humorra. Élmény szerepelni ebben a költői hangulatú és különleges kiállítású alkotásban – mondja Szina Kinga, aki a rajzolással és festészettel is barátkozik, gyakorolja és tanulja az ikonfestés technikáját, hamarosan pedig illusztrációival jelennek meg a korábbi győri kolléganő, Szűcs Kinga gyermekversei. De pályamódosításról szó sincs, már készül az újabb feladatra, februárban a Padlásszínházban Mózes Anitával játsszák August Strindberg egyfelvonásos drámáját, Erősebb címmel.

SZ ÉNEKES MADÁR ojp 106

Fotó: O.Jakócs Péter


Jó móka, jó játék

Ötvennégy évesen Ungvári István is már a tapasztaltabb színész generációhoz tartozónak mondhatja magát: huszonhét éve ismerkedett meg a győri színház nagyszínpadának sajátos légkörével, és – ahogy ő mondja -, ha összeszámolná szerepei számát, már talán a százat is meghaladná. „Hogy hová helyezem pályafutásomban az Énekes madarat? – kérdez vissza, majd elgondolkozva folytatja. – Számomra az a legfontosabb, amit éppen csinálok, mert minden feladat feladat! Évek múltán tudom csak megítélni, egy-egy szerep mit jelentett az adott időszakban. Az Énekes madár próbáinak kezdetén sem voltak elvárásaim a darabbal szemben, nem is lehettek, hiszen nem én vagyok a néző. Az én elvárásom, hogy a lehető legpontosabban megvalósítsam a rám bízott feladatot. Úgy érzem, sikerült, ezt a nyílt színi tapsok támasztják alá. Jó móka ez az előadás, amelyet az is bizonyít, hogy a benne szereplők egymást és a darabot is szeretik.”


A nyáron a Mindenkinek mindene című, Apor Vilmos püspökről szóló színműben még pogány őst alkotó színművész szívesen árult el többet is az Énekes madár kulissza titkairól: „Bakk Lukács vénlegényként húsz éve Gondos Eszter vénlánnyal alkotok párt, őt az a Mihályi Orsi alakítja, akinek néhány éve a főiskolai vizsgaelőadását rendezhettem. Az idén májusi padlásszínházi felújítása A műselyemlánynak csak tovább mélyítette a barátságunkat. Tamási Áron számunkra szokatlan nyelvezetét tényleg tanulni kellett, de ezen túl a szereplők összhangja sok mindent megkönnyített. A mű zenei voltát pedig nemhogy feladatnak, hanem egyenesen bulinak tekinthettük, például a következőért: Bakos-Kiss Gáborral és Sárközi Józsival együtt dolgoztuk ki az Esteledik a faluban kezdetű népdalhoz kapcsolódó játékot – meséli Ungvári István: az évad hátralévő részében az Énekes madár mellett a Mindenkinek mindene, Az öldöklés Istene és a Tom Sawyer kalandjai című darabokban láthatja a közönség.

Mohay Gábor

2022. november 24.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Új helyszínek, bérletes új ülésrend
  Mindenütt otthon vagyunk Az energiagazdálkodásban felmerülő változások színházunkat is jelentős mértékben érintik. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ennek ellenére színházunk tovább tudjon működni, újabb és újabb előadásokkal tudjuk megörvendeztetni Önöket. A…
  2022. november 25.
  • Bevezető kép
  Sajtónyilvános főpróba: Énekes madár
  Az Énekes madár főpróbájára látogatott a Kisalföld.hu. A próbáról készített képgaléria az alábbi képre kattintva érhető el.   Fotó: Huszár Gábor
  2022. november 09.