Programajánló: Jaurinum Összművészeti Fesztivál

 
 

2022. június 24. és 26. között kerül megrendezésre a Jaurinum Összművészeti Fesztivál. 

A fesztivál részletes programja alább olvasható:

 

Mindenkinek mindene - Apor Vilmos

Ősbemutató

Június 24-én pénteken mutatjuk be először a Mindenkinek mindene - Apor Vilmos című előadást, mely a következő évad repertoárjában is szerepel.A darab Apor Vilmos életét mutatja be, Dér András rendezésében. Boldog Apor Vilmos püspök, mindenkinek mindene volt. A szeretetben nevelkedett, szeretet adni képes emberek nagyságával élte az életét, önzetlenül és elhivatottan.  A drama mozaikszerűen építkezik, jelenetei a filmes és a színházi eszközöket ötvözik bemutatva a püspök életének fontosabb történéseit gyermekkortól haláláig.

Mindenkinek mindene - Apor Vilmos ősbemutató: Június 24. Péntek 21:00 Káptalandomb (Jegyvásárlás: elővételi regisztrációt követően a Szervezési osztályon)

Mindenkinek mindene - Apor Vilmos előadás: Június 25. Szombat 21:00 Káptalandomb  ((Jegyvásárlás: elővételi regisztrációt követően a Szervezési osztályon)

4K projector 3 horiz

 

Miquéu Montanaro - Szakrális ösvény 

Zenei és vizuális projekt

A projekt ötlete Hartyándi Jenőtől származik, amelyet a francia/okszitán muzsikus Miquéu Montanaro formált izgalmas, kb. 25, nagyon különböző zenei világokból jövő muzsikust megmozgató projektté. A darabot, annak vizualitását és zeneiségét is áthatja a természet szakrális és spirituális világa, mintegy a zeneiség kovászát adva. A projektben több teljes vagy részleges zenekar (Fajkusz Attila & Figurás banda, Resti Kornél, Aznap Projekt, Ágostones), valamint egyéni muzsikus vesz részt. Többek közt Baltazar Montanaro, Miquéu fia egy egészen különleges, öt húros basszusbrácsán, valamint az egy év után nemrég Tanzániából hazatért Fatime Songoro szaxofonos, aki Magyarországon született, de hosszabban ismerkedett édesapja hazájával és rokonságával. Montanaro 2004 óta vezet különböző zenei műhelyeket a Mediawave keretében. (Az első - a még romos győri zsinagógában) A „Szakrális ösvény” projekt próbái és bemutatói még 2021 elején kezdődtek, egy ilyen nagy létszámú zenekart nehéz és bonyolult összetartani, gyakorlatilag csak különleges alkalmakra lehet összehozni.

Miquéu Montanaro - Szakrális ösvény nyílt próba: Június 24. Péntek 16:00 Nagyszínpad (ingyenes, regisztrációhoz kötött)

Miquéu Montanaro - Szakrális ösvény előadás: Június 24. Péntek 19:00 Nagyszínpad 

JEGYVÁSÁRLÁS

Baltazar és Miquéu Montanaro

 

Ferenczi György és a Rackajam

Táncházzal

Ferenczi Györgyöt 2008-ban, azaz 14 évvel ezelőtt, hívta meg a Mediawave először zenei műhelyt vezetni Ravazdra, amely több győri formáció és muzsikus megerősödését, minőségi léptékváltását hozta (Colombre Band, Apnoé, Járai Márk ) a következő évek folyamán. A műhelymunkák azután folytatódtak a Mediawave által kigründolt Rómer ház első időszakában, majd számtalan más új Mediawave helyszínen (MovEast, Pécs, Ördögkatlan Fesztivál, Mediawave Szombathely és Monostori erőd), míg végül sikerült bevinni a Nemzeti Művelődési Intézet keretébe, amely stabil háttér birtokában Ferenczi Gyuriék és a Mediawave járták a magyar végvidékeket és keresték a tehetséges muzsikusokat. A folyamat aktuális vége az utóbbi fél évben zajlott, amikor a Petőfi Ügynökség támogatásával és a Rackajam vezetésével a fiatal tehetségek lemezfelvételre felkészítése történt. Kb. 25 muzsikus vett részt a projektben, szerte az országban – Nyíradonytól Sopronig, amelybe a résztvevők hozták a saját vagy talált szövegeket, a zenei szövetet pedig közösen hozták létre. Április végén a kiscsőszi pajtában, profi stúdiókörülmények lettek kialakítva és a tervezett nyolc dalt négy nap alatt rögzítették. A felvételek már az USÁ-ban vannak, ahol a végleges hangkeverés zajlik, mert a projekt fontos célja bebizonyítani, hogy magyar előadóknak is lehetnek világszínvonalú felvételei, ha megtanulják az amerikai zenebiznisz magasszintű kívánalmait teljesíteni. Az már elég jól látszik, hogy 2-3 slágergyanús szám is köztük található. Ezen anyagból mutatnak be pár számot a Rackajam koncert felvezetéseként.

A blues alapindíttatású Ferenczi György és csapata vagy két évtizede egyedi, trendeket nem követő zenei vonalat képvisel a magyar könnyűzenei életben. Rendszeresen megjelenő hangzóanyagaikon jól végig követhető, hogy a blues alapok, groove-ok mellé hogyan szüremlik be mind nagyobb mértékben a magyar népzene világa és mily jól férnek meg egymás mellett és nemcsak megférnek, hanem erősítik (is) egymást. De nemcsak zeneiségük, zenei hozzáállásuk egyedi, hanem az is, ahogy a kortárs versek mellett nagy klasszikus költőinkhez, például Petőfi Sándor verseihez nyúlnak.  A látszólag ma már porosnak tűnő szövegek, hogyan kapják vissza eredeti, sokszor lázító jelentésüket. Ha Petőfi ma élne, bizton náluk énekelne…

Ferenczi György és a Rackajam: Június 25. Szombat 21:00 Nagyszínpad

JEGYVÁSÁRLÁS

 

FerencziGyuriek

 

Válogatás a Mediawave Fesztivál szakrális filmjeiből

Az idén 32. évadát élő Mediawave, amely első 19 évét Győrben valósította meg, a világ szinte minden szegletéből rendre kap filmeket, amelyek közt számos szakrális témájú akad. A fesztivál tematikájához alkalmazkodva ebből nyújt át egy csokrot az filmkedvelőknek.

Filmvetítés: Június 25. Szombat 16:00 Kisfaludy terem (ingyenes, regisztráció szükséges)

 

Hartyándi Jenő - "Fotós" Nagy Péter: A film győri története

Könyvbemutató

A könyvbemutatót 40-50 évvel ezelőtt készített, és az év végén felújított filmek vetítése indítja dr. Haffner Szabolcs, Csenár Imre, Tóth Tamás és Weicher Ede munkáiból. Azt követően az Andalúziában élő Durst György, kétszeres cannesi nagydíjas film producert méltatja a kiadvány tartalmát.

E könyvet két győri emigráns szerző jegyzi – Hartyándi Jenő és „Fotós” Nagy Péter. Kötetükkel tisztelegni szeretnének az előző évezred végi, sokrétű győri filmes világának szereplői, alakítói előtt, mielőtt azok emlékezete lassan szertefoszlik a digitális forradalom korában. A könyv kiadását közel három év gyűjtőmunka előzte meg. A gyűjtés közben felbukkant egy kerek évforduló is. Az első állandó győri mozi (Apolló) indulásának dátuma 1912. november 1., azaz a film győri története 110 éve kezdődött. A szerzők arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a fővároson kívül kevés magyar város, talán egy sem, rendelkezik 1954-ig visszanyúló, azaz közel 70 éves filmgyártással. Fontos megemlíteni, hogy sem a könyv, sem a kapcsolódó weboldal nem megrendelésre, és nem győri támogatásból készült. Ez a gyűjtemény a szerzők ajándéka, a film iránt érdeklődőknek, valamint tisztelgés a még élő, valamint a már eltávozott, a „köz” által elfeledett öreg mestereik előtt. A szerzők figyelmeztetnek arra, hogy megkezdődött a „vizuális régészet” kora, tudatosan és módszeresen gyűjteni illene a lokális mozgóképes tartalmakat, amelynek első, alapozó lépést ők megtették.

A film győri története könyvbemutató: Június 25. Szombat 18:00 Kisfaludy terem (ingyenes, regisztráció szükséges)

 

Kovács Zoltán Trió: Bachtól - Bartókig

Jelenkori zenei adaptációk

A zenekar tagjai számos hazai és külföldi klasszikus, jazz, és kortárs zenei produkciók résztvevői. A művek bemutatásának célja az elmúlt 300 év klasszikus zeneszerző mestereinek stilusai, az ebben rejlő népzenei gyökerek hatása, valamint a mai „mainstream” zenei irányzatok ötvözete. A darabok szigorú kompozíciós technikáinak lejátszásán kívül az egyéni improvizációs hangszeres játék is helyet kap. A Jaurinum fesztiválon elhangzó repertoár egy izgalmas zenei kirándulásra invitálja a hallgatóságot. Az együttes mottója “A változás örök stílusjegyei”.

Tagok:

Kovács Zoltán - Zongora
Barcza Horváth József - Nagybőgő
Banai Szilárd - Dob

Kovács Zoltán Trió: Bachtól - Bartókig: Június 25. Szombat 19:00 Kisfaludy terem 

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Álmom az Isten

Jáger András előadása - zenés, bábos verselés

A színen-valahol „az emberélet útjának felén” – egy pad. Ide érkezik egy vándor és monológjában Ady, Babits, Faludy, József Attila, Juhász Gyula, Keszei L. András, Pilinszky, Tóth Árpád, Sütő András gondolatai fonódnak egybe az elmúlt évtizedek ismert rock dalaival. Létezik-e Isten? Életünk talán legfontosabb kérdésére keresek választ filozofálva, pörölve, suttogva és énekelve. Az elhangzó versek, szövegek és dalok szerves egésszé állnak össze, így nem előadó est, sokkal inkább monodráma. Színház, bábjáték, koncert.

Álmom az Isten előadás: Június 25. Szombat 18:00 Padlásszínház

JEGYVÁSÁRLÁS

logo nélkül Almom az Isten Jager Andras Padlasszinhaz 2022 04 06 AcsTamas 17

 

"Fényt hagyni magunk után..." 

Versmondó verseny és rövidfilmes verseny

A Versmondók Egyesülete és a Győri Nemzeti Színház által meghirdetett versmondó verseny és rövidfilmes verseny.

Június 26. Vasárnap 10:00 Kisfaludy terem (zártkörű)

 

Isten bolondja 

Berecz András Kossuth-díjas előadása 

Shakespeare a bolondban (jester) bölcset lát, és sokszor éppen a bölccsel állítja szembe. Alig van drámája, amelyikben ne magasztalná fel az udvari bolondot, bohócot. Sok ember meghökkentő, kíméletlen igazságát a bolond szájára adja. Ő az, aki nem tud másképp, csak szőr ellenében simogatni. Nem a vidámsága kacagtat. Pontos ítéletei, váratlan szúrásai nevettetnek előbb, később, mikor a színpadon már csak a hűlt helye van, és ő már rég az öltözőben vetkezik, szavai akkor ejtenek gondolkozóba. Úgy, mint az „okosbolond” Barát Jóska sziporkái, nehéz időkben, Gyergyóalfalun. Vagy mint Hazug Pistáé, a salomvári Gál Sanyi bácsié, a nagymágocsi ferences szerzetesé, Felicián testvéré, aki az ötvenes években az Evangéliumot a vásárokban - elbábozta. Hűsége a Lear király udvari bolondjáéhoz volt hasonló. Csak ő az Úr bolondja volt.

Isten bolondja előadás: Június 26. Vasárnap 14:00 Nagyszínpad

JEGYVÁSÁRLÁS

net Berecz Istenbolondjai eorifoto 4647

 

Gála és eredményhirdetés 

A versmondó verseny és a rövidfilmes verseny eredményhirdetése. 

Június 26. Vasárnap 15:30 Nagyszínház (ingyenes, regisztrációhoz kötött)

 

2022. május 17.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus