Az épületrekonstrukciós tervpályázat eredményhirdetése

 
 

Stílusosan a színházi világnapon, azaz március 27-én hirdettek győztest a Győri Nemzeti Színház épületrekonstrukciós tervpályázatán. A szakmai zsűri hat pályázó közül a Teatro Építész Műterem Kft. munkáját javasolta továbbtervezésre. Megmarad az épület jellegzetes formája, ugyanakkor a megújuló színház vizuálisan új üzenetet hordoz majd.

A Győri Nemzeti Színház az egyetlen olyan vidéki magyar kőszínház, amely építése, azaz 1977 óta nem esett át komplex felújításon. Mint ismeretes a kulturális intézmény és környezete felújításáról, a Modern Városok Program keretében még tavaly írt alá együttműködési megállapodást Borkai Zsolt polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök. A meghirdetett húszmilliárdos fejlesztésből nyolc milliárd forint jut a győri teátrum teljes felújítására.  Az önkormányzat tavaly decemberben épületrekonstrukciós tervpályázatot írt ki, és most a színházi világnapon eredményt hirdetett.
A pályázatra tizenhatan regisztráltak, melyre végül hat pályázat érkezett, ebből négyet díjazott a zsűri. A grémium tagjai: Révi Zsolt főépítész, Páternoszter Piroska, a Modern Városok Program végrehajtásáért felelős polgármesteri biztos, Markó Angéla, a Győri Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója, Fűke Péter, Kuslics Tibor, Lukács István és Mikó László építészmérnökök. A tervpályázat nyertese a Teatro Építész Műterem Kft. lett. A zsűri kiemelt megvételre javasolta még az Építészkohó Kft., a Formi Concept Kft., illetve a Dimenzió Tervező Kft. terveit. A sikeres pályaműveket az érdeklődők megtekinthették színházunk Csillár-szintjén. A bírálati munkában a szakmai zsűri együttműködött Forgács Péter és Kiss János igazgatókkal, számított a véleményükre, hiszen a kiemelkedő művészi munka egyik elengedhetetlen feltétele a modern, jól működő intézményi háttér.

Milyen lesz tehát az új Győri Nemzeti Színház? A bizottság elnöke, Révi Zsolt városi főépítész elmondta, három kardinális kérdésre kereste a városi pályázat a 21. századi válaszokat:
1. A színházterem és színpadtechnológia hogyan tud megújulni, tökéletesedni?  
2. Mi legyen a Kisfaludy terem sorsa, ami nemcsak kicsi, de nehezen megközelíthető?
3. Külső megjelenésében az épület hogyan tud megújulni, felfrissülni, a sísánc formájú tetőt meg lehet-e tartani, avagy le kell-e bontani?

Az első helyezett, a Teatro Építész Műterem Kft. terve a szakmai zsűri egyhangú szavazata alapján, mind a három kérdésben a lehető legjobb megoldást hozta. A pályázat vezető tervezője, Sándor János maga is jól ismeri a magyar kőszínházak működését, köztük a győriét is. A megújuló épület egyszerre lesz érdekes és izgalmas, amely nemcsak a benne működő társulatok igényeit szolgálja ki maradéktalanul, de a győri tervezőcsapat reményei szerint mágnesként vonzza majd a közönséget is. „A megálmodott épület mindenképpen hívogató, vizuálisan új üzenetet hordoz majd. Mind a nézőknek, mind pedig a városba látogatóknak egy érdekes tér- és színházi élménnyel szolgál.”Alapvetésük volt, hogy a teátrum 15 ezer négyzetméterének minden helyisége, és minden funkciója ugyanolyan fontos. Ezért gyakorlatban mérték fel, mi az, amit érdemes megtartani, és mi az, amiben feltétlenül mást, újat kell hozni. A díjnyertes tervpályázat változtat a nézőtér akusztikáján, megújítja a színpadtechnológiát. Ezért például a sísáncnak nevezett szerkezetet belülről elbontják, így épülhet ki 21. századi, korszerű zsinórpadlás. Ez az átalakulás nem érinti a színház jól megszokott külső sziluettjét, ami szervesen illeszkedik már a győri városképbe, mégis magában hordozza az újdonságot. Révi Zsolt főépítész szerint ezzel a megoldással egy „jégkocka” jelenik majd meg a sísáncon. A tervek alapján a kamaraszínház új helyszínre, az épület mellé költözik, a ház déli szárnyán kap helyet. Az utcai kapcsolatnak köszönhetően a nézők könnyen megközelíthetik majd. Ezzel üdvözítő megoldás születik a színészek és a műszaki dolgozók számára is.

A nyertes pályaművet a szakmai zsűri továbbtervezésre javasolta, a részleteket a következő hónapokban dolgozzák ki.  A Győri Nemzeti Színház tervezett felújítása miatt 2019 őszétől társulatunk és a Győri Balett az Olimpiai Sportpark nagycsarnokában játszik majd. A tervek szerint a beruházás 2021 őszére készül el, ekkor vehetjük majd újra birtokba az új épületet.

 

2018. március 28.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus

Olvassa el ezt is!

  • Bevezető kép
  Árverési hirdetmény - VISSZAVONVA
  A GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ a 2021. március 16-ra meghirdetett – az intézmény tulajdonában lévő Fiat Ducato autóbusz eladására vonatkozó – árverési hirdetményt a 104/2021. (III.5.) Korm. rendeletre hivatkozva visszavonja. A…
  2021. március 08.
  • Bevezető kép
  Januárban is találkozzunk online előadásainkon!
  Kedves Nézőink!Decemberben, nagy sikerrel elindítottuk online előadásainkat, melyek sok nézőnknek nyújtottak szórakoztató kikapcsolódást az ünnepek alatt és azt követően. Online műsorunk összeállításánál törekedtünk arra, hogy változatos és sokszínű színházi élményben legyen…
  2021. január 06. TOVÁBB OLVASOM