Pozsgai Zsolt a Kortársasjáték győztes drámaírója

 
 
Ismét óriási siker és érdeklődés követte színházunk népszerű és szórakoztató drámaíró versenyét, a Kortársasjátékot. A Nagyszínházban bemutatott három minidráma közül a szakmai zsűri és a közönség is Pozsgai Zsolt írását értékelte a legjobbnak.

A XVII. Győri Könyvszalon keretén belül megrendezett 3. Kortársasjátékot lépcsős teltház fogadta szombat este a Nagyszínházban. Idei meghívott szerzőink, Pozsgai Zsolt, Szálinger Balázs és Zalán Tibor a Kisalföld megyei napilap pénteki számának kihúzott szalagcíme alapján írták meg színpadi műveiket alig 22 óra leforgása alatt.  A témát Sándor György, a XVII. Győri Könyvszalon Művészeti Díjasa húzta ki az urnából a három drámaíró számára, akik aztán színészcsoportot és rendezőt is sorsoltak maguknak.

A nyerésre áll a saját csatájában című cikk arról szólt, hogy egy jánossomorjai fiatalember, Hegedüs Béla (36) idén nyáron önhibáján kívül egy tragikus  baleset áldozata lett, aminek következtében az egyik lábát amputálták a győri kórházban. Az újságcikk főszereplője szerencsésen felépült, új életet kezdett, köszönhetően akaraterejének, a családja és az orvosok szakszerű támogatásának. A Kortársasjátékra hozzátartozóival együtt érkezett, örömmel vett részt a szombati előadáson.

A drámaírók a pénteki megnyitót követően elvonultak, másnap 10 órára kész szövegkönyvvel jelentkeztek. Ezt követően a rendezők - Gábor Sylvie, Háda János és Kszel Attila – a 18 színészt 3 csoportra osztva megkezdték a koncentrált munkát. A délelőtti olvasópróba után a minitársulatok a 3 különböző próbahelyszínen dolgoztak. A szombat esti bemutató előtt a csapatok a műszaki stábbal csupán egyszer próbálhatták végig produkcióikat a nagyszínpadon.

És eljött a várva várt pillanat! Még a csilláron is lógtak. A három kortárs minidráma bemutatását a közönség ismét nagy örömmel fogadta.

Elsőként Zalán Tibor írását, a Nyerésre áll a saját csatájában című elbeszélő költeményt láthatták a nézők. A virtuóz előadást Kszel Attila  rendezte. A mű egy szürreális, kihalt faluba vezette a nagyérdeműt, egy koporsókészítő mindennapi gondjait ismerhette meg. A groteszk játékban Bányoczky Nóra, Dunai Csenge, Fejszés Attila, Koppány Zoltán, Maszlay István és Molnár Zsolt vettek részt.

Ezt követte Pozsgai Zsolt műve, a Nyerésre állsz, Béla! című minidráma, amit Gábor Sylvie rendezett. A szerző rutinos versenyzője a győri Kortársasjátéknak, most is híven követte a kihúzott cikk tartalmát. Az előadásban szereplők játékát nagy siker követte. A második produkciót Jáger András, Kisfaludy Zsófia, Kovács Gergely, Menczel Andrea, Nagy Johanna és Rupnik Károly mutatta be.  

Az első szünetet követte Szálinger Balázs kabaréja, a Tudomány, mely a Szuperdurva című magazin szerkesztőségébe kalauzolta a nézőt. A szórakoztató darabot Háda János álmodta színpadra. A játszók Balogh Fanni, Bende Ildikó, Fehér Ákos, Klinga Péter, Molnár Erik és Ungvári István voltak.

Az előadásokat követően a nézők színházjegyük megfelelő urnába dobásával döntöttek a legjobb produkcióról, mely Pozsgai Zsolt írása,  a Nyerésre állsz, Béla! című előadás lett. A szakmai zsűri: Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója és Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója kiválasztotta a legjobb drámaírót, aki idén Pozsgai Zsolt lett. A legjobb rendező díját Gábor Sylvie-nek ítélte a zsűri, aki a kitüntetett szerző művét állította színpadra. A legjobb színésznő és színész, Balogh Fanni és Ungvári István lettek, akik a 3. előadásban játszottak együtt.

A szombat esti díjátadón az ötletgazda, Forgács Péter igazgató külön köszönetet mondott az alkotóknak és a műszaki stábnak. A Győri Nemzeti Színház csapata ismételten erején felül teljesített, és mindent megtett azért, hogy a közönség kész és élvezhető produkciókat láthasson a nagyszínpadon. Mint fogalmazott, a Kortársasjáték maga a csoda, aminek létrehozása nemcsak fizikálisan, de mentálisan is próbára teszi a résztvevőket, a benne játszókat. Színházunk a közönséggel együtt ismét jól és sikeresen vizsgázott. Köszönjük!
2017. november 19.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus