Világsztárok között Lázin Beatrix és a színház énekkara

 
 

Lázin Beatrix és a Győri Nemzeti Színház énekkara 2017. június 24-én, Pécsett lép fel Placido Domingoval Verdi Traviata című operájában.

 Az egyetemes operaművészet állócsillagaival közös produkcióban játszani mindig a legmagasabb elismerésnek számít minden magyar művész számára. Így lehet ezzel Lázin Beatrix is, a Győri Nemzeti Színház magánénekese is.

- Világhírű énekesek, köztük a Metropolitan és a Los Angeles Opera művészei, s maga az „Opera Királya”, Placido Domingo nevével fémjelzett produkció részese lehet Flora szerepében Ön is. Gondolom, ez nem a szerencse és a vakvéletlen műve...
- Természetesen nem – mondja mosolyogva Lázin Beatrix. – 2015 óta dolgozom együtt a GuliAnd művészeti ügynökséggel, amikor is felkérést kaptam a győri Voices Operalia koncertre. Andreas Zsolt Magony a főproducere a mostani Traviata-előadásnak is, s úgy látszik akkor nem okoztam csalódást... Úgyhogy felkért Flora szerepére.
- Úgy tudom, hogy ez rendhagyó előadás lesz.
- Így van, hiszen nem ária-estre invitáljuk a nézőket, hanem színházi előadásra. Klasszikus produkcióval készülünk, díszletben és jelmezben.
- A résztvevő művészek listáját nézve rangos társaságba került.
- Én is így gondolom. Placido Domingo mellett Marina Rebeka, Joshua Guerrero, Soloman Howard is részese a produkciónak, sok más kiváló művész mellett. Világsztárok, a kor operaművészetének legnagyobb csillagai közé tartoznak.
- Milyen érzés velük együtt énekelni?
- Felemelő, felelősségteljes, nagyszerű érzés. A legprofibb hozzáállást igényli! ! A Voices koncerten és próbáin tapasztaltak alapján mondhatom –ahol szintén világhírű énekesekkel dolgozhattam együtt-, mindamellett, hogy különleges tehetségek, ünnepelt művészek, - ugyanakkor közvetlenek, emberiek, barátságosak és megvan bennük a művészi alázat.
- Az előadás június 24-én lesz, addig bizony nagyon kevés az idő.
- Így van, sajnos. Pécsett a próbákat 19-én kezdjük. Szerencsére az idei repertoárunkban szerepelt a Traviata. Igaz, most olaszul is meg kell tanulnom. Naponta legalább két órát készülök a szerepre. Nagyon sok segítséget kapok Schwimmer János énekmesterünktől és Medveczky Szabolcs korrepetitortól – amit nem győzök elégszer köszönni.
- Gondolom, utána pár hét pihenés következik.
- Ne higgye! A produkció bemutatása után rögtön kezdjük a Sevillai borbély próbáit, hiszen a Győrben is színre kerülő, koprodukcióban készülő előadás júliusban már Szentendrén bemutatásra kerül. De jó ez! Szeretem az ilyesfajta mozgalmasságot!

Nemcsak magánénekesünknek, hanem a Győri Nemzeti Színház énekkarának is komoly kihívás a pécsi produkció. A felkészülésről kérdeztük Balogh Eszter karigazgatót.

- Egyszerre jelent könnyebbséget és nehézséget, hogy ebben az évadban már énekeltük saját színházunkban a Traviátát – avat be a kulisszatitkokba a karigazgató. – Az opera ugyan jól ismert számunkra – a színház viszonylag rövid idő alatt háromszor tartotta repertoárján -, ám most eredeti nyelven, olaszul fogjuk énekelni.
- Gondolom, már javában zajlik a felkészülés, a speciális próbák...
- Május közepén már elkezdtük a kottás próbákat, ismerkedtünk a Traviata olasz nyelvezetével. Mostanra, június elejére eljutottunk oda, hogy megszűnt bennünk a görcs, a káros feszültség. Már megy a kórusnak, hogy eredeti tempóban, a kottából fel-felnézve énekeljünk, s bízom benne, hogy jövő hét végére már kotta nélkül is menni fog.
- Mekkora létszámban vesznek részt a jeles eseményen?
- Tőlünk 22 ember lesz részese a produkciónak, ott egyébként negyvenöt fős kórus áll össze az alkalomra. Nagyon örülünk ennek a meghívásnak, amiben döntő része van Lázin Beának, akinek ezúton is köszönjük a segítséget. Bízom benne, hogy tovább öregbítjük a Győri Nemzeti Színház operatagozatának jóhírét és felnőve a produkció rangjához, színvonalas teljesítményt nyújtunk.

2017. június 02.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus