Forgács Péter Magyarország Érdemes Művésze

 
 
Forgács Péter, színházunk igazgatója ma délelőtt Magyarország Érdemes Művésze díjat vehetett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől nemzeti ünnepünk alkalmából a budapesti Vigadóban.

A Győri Nemzeti Színház büszkeséggel köszönti a díjazottat. Az ünnepi alkalom apropóján visszatekintünk Forgács Péter Jászai Mari-díjas színész, rendező eddigi pályájára.

1957-ben született Egerben, édesapja Forgács Tibor, országosan elismert Jászai-díjas színművész volt, aki az ország szinte valamennyi színházában megfordult, többek között a ’70-es években a győri Kisfaludy Színház tagja is volt. Érettségi után másodszori próbálkozásra vették fel 1977-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola prózai színész szakára, Kazimir Károly osztályvezető tanár osztályába, ahol is 1981-ben szerzett színészdiplomát. 1981-ben előszerződéssel a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, a Ruszt József által fémjelzett színházba, majd 1982-1993 között a budapesti Thália Színház tagja volt. Szinetár Miklós direktor a Fővárosi Operettszínházba szerződtette. Ezen évek alatt több főszerepet játszott, mint vendég a Rock Színházban, a különféle szabadtéri színpadokon, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Karinthy Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban valamint a soproni Petőfi Színházban is. 2000-től az első években párhuzamosan játszott az Operett- és a Győri Nemzeti Színházban, majd 2002-től a mai napig a Győri Nemzeti Színház az a műhely, amelyet teljes mértékben a magáénak tekint, hiszen ettől az időtől folyamatosan játszik, rendez, 2007-től rövid megszakítással igazgat.
A Színészzenekar alapítója, a Mindhalálig Beatles zenekar alapító tagja és zenésze. 1992-ben és 1998-ban Emerton-díjjal tüntették ki. 2005-ben Jászai Mari-díjat kapott. További elismerései: 2005. Kisfaludy-díj; 2011. Prima-díj; 2012. Szent István-díj; 2014. Győr Művészetéért-díj.

Az utóbbi évek néhány fontos főszerepe:

Egressy Zoltán: Június – Zár Ferenc (Balikó Tamás halálától)
Arthur Miller: Salemi boszorkányok- John Proctor
Rodgers-Hammerstein II: A muzsika hangja – Georg von Trapp kapitány
Weller-Korie-Powers-Simon: Doktor Zsivágó – Viktor Komarovszkij

Az elmúlt évek rendezései:

Egressy Zoltán: Portugál
Egressy Zoltán: Kék, kék, kék
Dobozy-Korognai: A tizedes meg a többiek
Háy János: A Gézagyerek
Victor Hugo: A nevető ember
Tasnádi István: Finito
Benny Andersson-Tim Rice-Björn Ulvaeus: Sakk
Verdi: Rigoletto
Egressy Zoltán: Június
Rice-Webber: Jézus Krisztus szupersztár
Beatles.hu
Weller-Korie-Powers-Simon: Doktor Zsivágó
Egressy Zoltán: Édes életek

Tatabányai Jászai Mari Színház:
Dés-Geszti-Békés: A dzsungel könyve

Szinkron, színészek, akinek gyakran kölcsönzi hangját:
David Hasselhoff, Ray Liotta, Ralph Fiennes, Kurt Russel, Tom Hanks, Paul Betanny

A Győri Nemzeti Színház társulata szeretettel és büszkeséggel gratulál Igazgatójának!

2017. március 14.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus