PortuGála - az utolsó előadás

 
 
Szabad ég alatt búcsúztunk Egressy Zoltán tragikomédiájától, 9 évados sikerszéria zárult le június 11-én, a Portugál 200. előadásával. A társulat egész napos rendezvénnyel tette teljessé és feledhetetlenné ezt a programot a színházszerető közönség, és a színházzal éppen csak ismerkedő ifjabb generáció számára.

A PortuGála címet viselő napot egész hónapos játékkampány előzte meg. Felhívásunkra a nézők olyan fényképeket küldtek be, melyen a Portugál szereplőinek beöltözve pózoltak, miközben -a környezettudatosságra is hangsúlyt fektettünk- felhívva a figyelmet a remekül működő GyőrBike rendszerre. 68 érvényes pályázat érkezett, a fotók hihetetlen kreativitásról, és a Portugál című előadás iránt érzett rajongásról tettek tanúbizonyságot. A szeretet nem csupán ebben nyilvánult meg, a társulat tagjai egyértelműen hiszik, hogy a közös akarat tette lehetővé, hogy a nap összes programja megvalósuljon, cáfolva a balsejtelmű meteorológiai előrejelzéseket.
Az érdeklődők papírhajót hajtogattak Budai Zsófival és Sárközi Józseffel, emeletes cipőben parádéztak Szina Kingával, játékos kvízben vehettek részt Hegedűs Ildikó, rendezőasszisztenssel, színpadi titkokat hallhattak Páros Zsolt színpadmestertől. (főpróba) Délután fröcsikézhettek az összes szereplővel, riksázhattak Posonyi Takács Lászlóval, rendőrigazolványt hamisíthattak Ungvári Istvánnal, szlalomozhattak a Sátánt játszó Molnár Zsolttal, vagy versenyezhettek Agócs Judittal, ki issza meg hamarabb szívószállal a lájtkólát. Az esti Portugálra Kszel Attila stúdiós csapatának Plasztikon előadásai toborozták a közönséget.
Déután 5-kor már a színpad felé húzódott a tömeg, ekkor Járai Máté stand upja kezdődött, melyben Törőcsik Mariként próbálta meggyőzni arról a rendező Forgács Pétert, mindenképpen vegye be még utolsó pillanatban őt az esti előadásba.
Nem mosta el az égi áldás a Tárkány Művek koncertjét, hiába esett, a közönség rendíthetetlenül élvezte a műsort, esernyőkkel felszerelkezve, és már várva, hogy még egyszer, utoljára megnézhessék a Portugált. Kezdés előtt Forgács Péter sorsolt, kiderült, hogy ki nyerte az álomutazást. Puláné Jerabek Ivett neve lapult a borítékban, melyet a közjegyző által hitelesített sorsolás végén tettek nyilvánossá. Ő utazhat másodmagával az OTP Travel jóvoltából Lisszabonba. Mikor a színpadra hívta Máté Richárd művészeti titkár, Ivett azt is megígérte, hogy fényképeket küld majd az álomutazásáról.
Ekkor már alaposan esett az eső, Forgács Péter a közönségre bízta, hogy nekikezdjenek-e az előadásnak. A nézők nem haboztak, és közel 3000 esernyő alól követelték, Masnit, Sátánt, Reteket, a Kocsmárost, Csipeszt, Becét, a Papot, Jucikát és a Feleséget. Két és fél óra nagyszerű színház következett. A "csapadék" fél óra múlva megszűnt, és a darabot már úgy fejezte be a társulat, hogy csillagos ég alatt tapsolt mindenki. Az arcok ekkor már nem az esőtől voltak vizesek.
2016. június 13.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus