100 éves a Csárdáskirálynő

 
 
A Budapesti Operettszínház november 17-én nemzetközi gálaesten köszöntötte a 100 éves Csárdáskirálynő operettet. Forgács Péter vendégművészként kapott meghívást az ünnepi alkalomra több olyan neves művész társaságában, akik korábban játszották Kálmán Imre művének emblematikus szerepeit.
Szintén az ünneplő meghívottak közt jelen voltak az egykori legendás előadások más szereplői is: Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Hámori Ildikó, Nyári Zoltán, Mikó István, Sáfár Mónika, Bozsó József és Teremi Trixi. A zenekart vezényelte Makláry László, Balassa Krisztián és Bolba Tamás. A nézők láthatták a Budapesti Operettszínház művészeit is, fellépett: Fischl Mónika, Dolhai Attila, Kalocsai Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari és Frankó Tünde is. 

A társulat éppen Dohában tartózkodó tagjai is köszöntötték a budapesti ünnepet. Az Operettszínház 120 fős csapata ugyanis épp a napokban lépett fel - története során első ízben - az arab térség országaiban, Ománban és Katarban Kálmán Imre remekművével a 100 éves évfordulót ünneplő turné keretében.

A jubileumi alkalom tiszteletére az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel közös kiállítás nyílik az Operettszínház épületében Éljen a szerelem! -Csárdás 100 címmel, mely a mű elmúlt száz évét dolgozza fel. Az egy éven át látható tárlaton a közönség a legendás 1954-es és 2002-es bemutatók dokumentumai mellett szinte valamennyi magyarországi előadással megismerkedhet és megnézheti a legjelesebb Szilviákat, Edvineket, Bónikat, Cecíliákat/ Anhiltéket, Feri bácsikat és Miskákat. A tárlat különlegessége, hogy az Osztrák Színháztörténeti Múzeumból a bécsi ősbemutatóról is érkeztek dokumentumok.

Az MTVA - mint a gálaest együttműködő partnere - rögzítette az eseményt, melyet december 3-án sugároz a Duna Televízió.

A Győri Nemzeti Színházban legutóbb 2009. szeptember 26-án mutattuk be a Csárdáskirálynőt Nagy Viktor rendezésében, ezt megelőzően pedig Bor József állította színpadra 1989. december 22-én.

Forrás: szinhaz.hu
2015. november 18.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus