Színházunkban nyitották meg a 2017/18-as évadot

 
 
Teltház előtt a Győri Nemzeti Színházban nyitották meg hivatalosan az idei évadot. A VI. Országos Évadnyitó gálaműsort Forgács Péter igazgató rendezte. Az est végén átadták az idei Kaszás Attila-díjat. Pénteken emellett egész napos konferenciát rendeztek a teátrumban, melyen nagy számban képviseltették magukat a színházi szakma jeles képviselői.


A Párbeszéd a magyar színház jövőjéről című előadó-művészeti szakmai konferenciát idén negyedik alkalommal rendezték meg Veszprém, Debrecen és Kecskemét után Győrött, szeptember 8-án. Az eseményt Forgács Péter, színházunk igazgatója és Marton Éva, az MMA elnökségi tagja nyitotta meg, aki emlékeztetett arra, hogy a konferenciasorozat a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának kezdeményezésére indult el. A Magyar Művészeti Akadémia a kezdetektől szervezője és támogatója a programsorozatnak.

A pénteki szekcióüléseken elhangzottakat a résztvevők a délutáni sajtótájékoztatón összegezték. Az esemény házigazdája, Forgács Péter elmondta, a konferenciát óriási érdeklődés követte, nem véletlen, hiszen olyan kérdések kerültek előtérbe, melyek megoldásai további együttgondolkodást igényelnek a szakma és a döntéshozók részéről.

A pénteki konferencia színházművészeti szekciója részletesen megvitatta a magyar színház értékteremtő tevékenységével kapcsolatos jegyárképzési kérdéseket. A felkínált ingyenesség nem feltétlenül generál színházlátogatási aktivitást, aránytalan versenyhelyzetet teremt, és nem erősíti a művészet értékviszonyait.

A magyar színészek bérhelyzetével foglalkozó szekcióban Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a társulati működési modell jogszabályi megerősítésének fontosságát emelte ki. A színész-igazgató a délutáni sajtótájékoztatón is az együttműködést és a közös párbeszédet sürgette a minisztériumok szakemberei és a kultúráért felelős városvezetők, valamint a szakma között. „Egységes rendszer és szemlélet kialakítása a legfontosabb feladat” - fogalmazott. Ezzel kapcsolatban a korábbi szekcióülésen Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója elmondta, a hagyományos társulati forma a színészek között széleskörűen elfogadott gyakorlat volt. Szintén a konferencián Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház igazgatója felvetette, a színházak bérköltségeinek tervezhetősége érdekében szükséges lehet - a minősített színházak és a színház-fenntartó önkormányzatok részvételével - további szakmai egyeztetést kezdeményezni. A vitatémák között szerepelt a színházi háttérszakmák dolgozóit is érintő munkaerőhiány kérdése. A jelenlévők konzultáltak az előadó-művészeti törvény 2018-tól életbe lépő, felsőfokú végzettségre vonatkozó rendelkezéseiről, melynek kérdéseiben további szakmapolitikai egyeztetések szükségesek.

A sajtótájékoztatón a táncművészek szekciójának ülésén elhangzottakat Kiss János, a Győri Balett igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja összegezte. Elmondta, a társulatok különböző formái miatt eltérőek a jövedelmi viszonyok. Ez is közrejátszik abban, hogy számottevően csökkent a táncművészeti hivatás vonzereje. Hozzátette, a Magyar Táncművészek Szövetsége elkészítette a Nemzeti Táncprogramot, melynek része a táncművészek átképzési lehetőségei rövidebb pályaútjuk miatt.

A konferenciát az Országos Színházi Évadnyitó Gála követte a Nagyszínházban. Teltház mellett Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár „tisztelettel és várakozással telve" nyitotta meg a színházi évadot. Az államtitkár köszöntőjében elmondta, a színházak támogatására idén 42 millió forinttal több jut, mint a tavaly. Jövőre ez az összeg 110 millió forinttal nő majd.

Az est résztvevőit Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte. A városvezető kitért arra, hogy ez elmúlt időszak is jól bizonyítja, az itt élők szeretik a kultúrát, szeretnek színházba járni. Hozzátette, fenntartói oldalról mindent megtesznek azért, hogy a színház minél sikeresebb legyen, és jobb feltételek közt tudjon működni. Végül a házigazda, Forgács Péter igazgató örömét fejezte ki, hogy színházunk adhat otthont egy ilyen jelentős, országos eseménynek, és méltatta a pénteki szakmai konferencia fontosságát.

A közönség a gálaműsorban részleteket láthatott az elmúlt évad sikeres győri produkcióiból. Bizet Carmen című oprejából szólót énekelt Lázin Beatrix. Az Aranykotta-díjas Jézus Krisztus szupersztárból Szomor György énekelte a Gethsemane-t. A tavalyi évad nagy sikerű ősbemutatójából, a Doktor Zsivágóból két dal is felcsendült, Kisfaludy Zsófia, Wégner Judit és Nagy Balázs előadásában. Az esten bemutatkozott a Győri Balett társulata is. A táncosok Velekei László Romance című koreográfiájának egy részletét mutatták be. Óriási tapsot kapott az ország Germont-ja. Bede-Fazekas Csaba Verdi Traviátájából énekelt. A bariton partnere a színpadon fia, Bede-Fazekas Máté volt. Az esten közreműködött színházunk énekkara, tánckara, a zenekart Silló István zeneigazgató vezényelte.

A VI. Országos Évadnyitó gálaműsor végén idén tizedik alkalommal adták át a Kaszás Attila-díjat, mely félmillió forint jutalmazással jár. A kitüntetés a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerése, valamint Kaszás Attila színész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Idén Gazsó György, a budapesti Radnóti Színház tagja, Szikszai Rémusz, a fővárosi Szkéné Színház művésze, valamint Krisztik Csaba, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színésze jutott a döntőbe. Végül a kitüntetést Krisztik Csaba Pokorni Zoltántól, Budapest-Hegyvidék polgármestertől és Szűcs Gábortól, a Mozaik Művészegyesület elnökétől vehette át.

2017. szeptember 10.

MEGOSZTOM

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google Plus